Българска асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции

"Безопасност за пациента
Защита на персонала"

RORARIX

БАПКНИ "БулНозо" е член на Международната Федерация по Контрол на Инфекциите (IFIC)

IFIC logo

Място за реклами

Предлагаме настоящото каре за публикуване на Ваша реклама. Вижте нашите оферти.

___________

Първият тематичен брой от поредицата БулНозо Академия.

Корица

С настоящото издание се опитахме да съберем в помагало с формат А5 Медицинския стандарт и редица препоръки за превенция на инфекциите. Надяваме се така да сме полезни за ежедневната ви практика.

Google група BulNoso

За да сте информирани за нашата дейност:
Имейл:
Архив на групата

Класиране на този сайт в:

BGtop
Щракнете, за да гласувате за нас

Ваксините – основно средство за превенция и контрол на заразните болести

Управителният съвет на БулНозо, воден от желанието си да е в помощ на специалистите по контрол на инфекциите и провокиран от нарастващата антиваксинална вълна в страната, въвежда нова рубрика „Ваксините –основно средство за контрол на зарзаните болести”. Изкореняването (ерадикацията) на човешката вариола, елиминацията и ограничаването на такива заразни заболяваня като полиомиелит, морбили, конгенитална рубеола, неонатален тетанус, хепатит В и др. в света са безспорно резултат от създаване и поддържане на високо ниво на имунната прослойка (колективния имунитет) на обществото посредством:

  • интегриране на ваксините в имунизационните календари на почти всички страни-членки на Световната Здравна Организация (СЗО);

  • повишаването на имунизационния обхват.

За съжаление постигнатите глобални успехи (отсъствието на тежки, животозастращаващи и инвалидизиращи заразни заболявания) са причина да се намали бдителността на обществото и дори на част от медицинската общност. Започва да се оспорва необходимостта от провеждане на рутинните имунизации по календар и същевременно се преекспонира риска от нежелани ваксинални реакции от лица, които нямат необходимата компетентност и познания. Свидетели сме на множество коментари в медии, блогове, форуми и предавания, водени от „псевдоинформирани” журналисти и родители, които не познават реалната честотата на сериозните усложнения при естествено инфектиране, за да я съпоставят с честотата на нежелани реакции след ваксинация. Отказът от имунизации води до натрупване на възприемчиви (неимунни) контингенти и повторното възвръщане на болести, позабравени в развитите западни общества. През 2008 г. огнища на морбили в света бяха локализирани в три континента (Европа, Африка и Азия), а понастощем - глобално. Основните прични за това са две:

  • ендемичните за морбили страни са в състояние на военни конфликти (спад в имунизационния обхват) и

  • антиваксиналното движение, породено от предизвикания страх от аутизъм след статия на британски гастроентеролог в “The Lancet“ от 1998 г. На авторът е платено, за да фалшифицира резултатите и да докаже връзка между ваксината и развитието на разстройства от аутистичния спектър при деца.

Най-пресният пример за възвръщането на отдавна забравени инфекциозни заболявания е случаят, който потресе Европа през месец юни 2015 г. – смъртен случай от дифтерия при 6-годишно дете в Испания след 28–годишно отсъствие на болестта (последният случай е регистриран през 1986 г.). Повлияни от антиваксиналните лобита, родителите са отказвали имунизации на детето си.

В предложената първа презентация са представени:

  1. Кратък преглед върху еволюцията на мерките за ограничаване на заразните заболявания през вековете;

  2. Актуалността на проблема инфекциозни заболявания – нови патогени, мутации, риска от адаптация на близкородствени животински микроорганизми;

  3. Ваксини: видове, състав, етапи в производството, трудности при разработването на нови ваксини, видове нежелани реакции;

  4. Нови направления във ваксинологията;

  5. Постигнати успехи и предизвикателства при три заразни заболявания: туберкулоза, хепатит В и морбили.

 

Copyright © 2010, Българска асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции БулНозо.